Skip to content

Favorieten 9

13 december 2011

Wekelijkse, persoonlijke keuze uit interessante artikelen, filmpjes etc. op het internet over kunst en andere belangrijke zaken.

Carolina A. Miranda geeft in Art News een overzichtje van vooral Amerikaanse kunstenaars die kritiek hebben op het systeem waar zij zelf aan deelnemen. Zij komt helaas niet tot interessante conclusies of nieuwe vragen, maar het geeft aardig de sfeer weer waarbinnen de kunstenaars werken. Lees het hier.

Carleton Watkins was één van de grootste fotografen uit de 19de eeuw en sowieso één van de grootste landschapsfotografen. Naar aanleiding van het uitkomen van een kapitaal boek over het werk van de fotograaf beschrijft Tyler Green in kort bestek Watkins’ levenswandel, diens plaats en invloed in de Amerikaanse beeldende kunst en geeft een korte inleiding bij zijn belangrijkste fotografische projecten. Lees het hier.  Daarnaast verwijst hij naar deze prachtige site waar je uren door kunt brengen met kijken naar fantastische foto’s, waaraan menig modern monumentaal fotograaf een puntje kan zuigen.

Hoewel uitgaande van subsidie toekenningen aan literaire activiteiten, kunnen ook beeldende kunstenaars iets van dit artikel van Gerrit Komrij in hun zak steken. Let wel: het artikel stamt uit 1982.

Anselm Kiefer werd door The Guardian geïnterviewd naar aanleiding van zijn tentoonstelling in White Cube gallery in Londen. De krant ontfutselde hem uitspraken over kunst in het algemeen, Damien Hirst, Charles Saatchi, Duitsland, Albert Speer, Angela Merkel en zijn belangstelling voor in onbruik rakende kernreactoren. Vooral dat laatste is interessant, want Kiefer is toch eigenlijk wel een beetje uitgeschilderd. Lees het hier.

Het financieren van kunst: het zal ons voorlopig wel even bezig blijven houden. Het “philantropic initiativeTrust Art verbindt het national(istisch)e met het financiële en het artistieke zoals te zien in dit filmpje:

Why I Made Trust Art, by Ben Franklin from Trust Art on Vimeo.

En lees een interview met de initiatiefnemers hier op Bad At Sports.

Art Info sprak met curator Carson Chan van de komende biënnale van Marrakech, juist in deze tijden van woelingen in het Midden-Oosten. Lees het hier.

Kunst en politiek kunnen doen of hun neuzen bloeden en lijken momenteel ieder een eigen kant op te kijken (en wanneer eigenlijk niet?). Maar dat kunst en politiek steeds met elkaar te maken hebben is al eeuwen duidelijk. De één spreekt via de ander en de ander via de één. Kijk maar eens naar de artikelen hierboven. Jonas Staal heeft dat uitzonderlijk goed begrepen. In De Groene Amsterdammer van deze week staat een interessant artikel van hem over een gevangenisontwerp van PVV-politica Fleur Agema en de overeenkomsten met het maatschappijbeeld van de huidige coalitie. Staal verbindt het persoonlijke met het politieke en Agema was er niet blij mee. Het artikel is hier  (pdf document) te downloaden.

Bertus Pieters

From → Uncategorized

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Volg

Ontvang elk nieuw bericht direct in je inbox.

Doe mee met 26 andere volgers

%d bloggers op de volgende wijze: