Skip to content

Favorieten 13

10 januari 2012

Wekelijkse, persoonlijke keuze uit interessante artikelen, filmpjes etc. op het internet over kunst en andere belangrijke zaken.

Jonathan Meese en zijn performances over de dictatuur van de kunst: kan Meese serieus genomen worden? Zit zijn optreden vol tegenstrijdigheden? Functioneert hij als kunstenaar die zich tegen alles verzet wat de kunst vermaatschappelijkt? Op Dewereldmorgen.be een aardig essaytje hierover, onder de titel “Waarom kunstenaars niet fascistisch genoeg zijn”. In ieder geval voor wie de nek niet breekt over hompelig taalgebruik. In de reakties staat een aardige aanvulling. (Met dank aan Lost Painters)

Waar liggen de grenzen van de kunst? Waar ze ook liggen, Voina wil ze optrekken. Als aanvulling op het geraaskal van Jonathan Meese zeker welkom. Lees hier waarom het bevestigen van molotov cocktails aan een politiewagen kunst zou zijn (of juist niet). Kijk, dat is toch wat anders dan kluchtig rondmarcheren voor een camera. Zie hier enige plaatjes en een filmpje van de performance.

Nog meer politiek: op African Colours een kort artikel over iets wat we allang wisten: de invloed van Afrikaanse kunst op West-Europese en Noord-Amerikaanse kunst. In Zimbabwe wisten ze het blijkbaar nog niet. Tony Monda wast de Zimbabweanen de oren. Politiek? Jazeker! Dat komt vooral goed uit in de laatste zin. Een zoveelste poging Afrikaans nationalisme brandstof te geven en de Afrikaanse waardigheid op te vijzelen.

Op Bad at Sports een kort maar interessant interview met kunstenaar Tessa Siddle over hybriditeit in de hedendaagse kunst, begeleid door filmpjes van Siddle. Lees en zie het hier.

Bertus Pieters

From → Uncategorized

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Volg

Ontvang elk nieuw bericht direct in je inbox.

Doe mee met 25 andere volgers

%d bloggers op de volgende wijze: