Spring naar inhoud

Op vakantie in Nederland in 2050! 1

2 februari 2012

We gingen met vakantie naar Nederland, naar Den Haag om precies te zijn, de hoofdstad van dat kleine land. Natuurlijk was ooit Amsterdam de hoofdstad, maar toen alle musea daar sloten vanwege verbouwing heeft men bedacht ze ook maar niet meer te openen vanwege de kosten en nu staan ze te vervallen.

Wel een triest verhaal trouwens. Alle collecties zijn verkocht aan Qatar behalve de Rembrandts en Van Goghen, die hangen nu prominent in de aankomsthal van Schiphol. En die zijn zo gerestaureerd dat ze gaan bewegen en geluid geven als je geld in een gleuf gooit. Zo zijn die beroemde werken financieel zelfvoorzienend geworden. De ooit zo luisterrijke grachtengordel is dichtgetimmerd en zo is Amsterdam eigenlijk geen blik meer waardig.

We vonden het idee om op Schiphol aan te komen een gruwel en we wilden dus per auto naar Nederland. Nou dat was lang zo makkelijk niet als het vroeger was. Je moet eerst naar de Nederlandse ambassade voor een visum. Dat krijg je pas na een aantal formaliteiten. Zo moesten wij een dna-test ondergaan. Er werd ons wat wangslijm ontnomen door een speciale Nederlandse ambtenaar. Dat wangslijm werd opgestuurd naar de TU in Delft en na een paar weken kregen we bericht uit handen van de ambassadeur die ons glunderend vertelde dat aangetoond was dat we níét islamitisch waren. Formeel wees hij ons erop dat we tegen die beslissing in beroep konden gaan, “want Nederland is een vrij land”, zo zei hij trots.

Verder zijn we voor alle tests geslaagd. We hoefden weliswaar geen inburgeringscursus te doen, maar de Nederlanders gaan sinds de moord op hun grote leider niet meer over één nacht ijs. Ze eisen dus wel wat kennis van hun land. We haalden ons examentje met de hakken over de sloot vanwege de lastige uitspraak van het Nederlands. Hoestend en kuchend kwamen we uit het mondelinge examen.

Bij de Nederlandse grens moet je in een file staan voor een grote muur, waar met grote letters op staat “VAN MIJN BELASTINGCENTEN”. Onder de poort in de muur kom je met je auto in een detector. Daar merk je eerst weinig van, totdat er wat gaat tuteren, waarna een ambtenaar indringend op je raampje tikt. Vriendelijk maar kordaat vermeldt hij je dat het getuter van de vreemdelingendetector komt en dat hij je visum graag wil zien.

In het visum staat een code die, wanneer hij die intoetst in zijn telefoon, hem contact verschaft met de Centrale Vreemdelingen Registratie. Als zijn telefoontje groen oplicht, wil dat zeggen dat je weliswaar vreemdeling bent, maar verder niet gevaarlijk. Niettemin moet dan toch nog je bagage geheel onderzocht worden en moet je alsnog bevestigen dat je niet langer dan de toegestane periode zult verblijven in het land en je zult onderwerpen aan de heersende leefregels. Tot slot moet je nog een blaastest doen. Die geeft een extra garantie dat je geen pedofiel, serieverkrachter of profiteur bent.

Als je dan eindelijk door mag rijden en je mobieltje aan hebt staan, krijg je voortdurend reclameoproepen van het Nederlandse bedrijfsleven, dat je welkom wil heten in Nederland. Soms met een uitgebreide sms die je niet uit kunt zetten als je hem niet helemaal gelezen hebt, soms met een bandje met vriendelijke stem, soms met een verplicht keuzemenu, waarbij je een keuze kunt maken voor hoe je toegesproken wil worden, soms met een stem van een echt iemand die zegt dat hij/zij je alleen maar een paar vragen wil stellen voor een enquête en dat dat maar vijf minuten kost. Dat duurt alles bij elkaar wel een paar uur. Er zijn speciale, verplichte parkeerplaatsen voor (want bellen in de auto mag niet), waar een consumptie ook verplicht is. “Echte Hollandse keuken” staat erbij. Op het menu prijken alleen berenklauw, patatje oorlog en cola light. Natuurlijk kun je je mobieltje uitzetten, maar we hebben van verschillende toeristen gehoord, dat je dan onderweg aangehouden wordt door de DVP (Dieren- en Vreemdelingen Politie) en een fikse boete moet betalen vanwege “concurrentieontduiking”.

We hebben later wel Nederlanders horen mopperen over de files langs de grens die dit teweeg brengt voor Nederlanders die zelf met vakantie zijn geweest in het buitenland. Zij eisen dat Nederlanders gewoon vrij in en uit moeten kunnen rijden. Anderen menen dat je dan toch een probleem hebt, want je kunt wel Nederlandse vakantieganger lijken, maar het niet zijn.

Het bedrijfsleven moppert opvallend weinig, zeker sinds Nederlanders verplicht een autotelefoon in hun auto hebben die altijd aanstaat, zodat zij niet hoeven te parkeren voor de welkomstboodschappen en zodat ze in geval van nood altijd makkelijk getraceerd of gehoord kunnen worden door de overheid. Er gaat een discussie om zo’n verplichte telefoon ook in huis te hebben, want dat geeft je de garantie dat je niet belt met terroristen en andere criminelen. Maar de Nederlander houdt van zijn vrijheid, dus die maatregel zal nog enige overreding en propaganda nodig hebben. Het is trouwens nu al mogelijk niet per ongeluk in Nederland te bellen met een terrorist of crimineel door je aan te sluiten bij een – binnenkort verplicht wordend – garantiefonds.

Uiteindelijk naderden we dan toch Den Haag. We herkenden de skyline aanvankelijk niet. We waren gewend de fraaie bebouwing van De Resident al van veraf te kunnen zien. Maar dat is nu helemaal aan het gezicht ontnomen door de wolkenkrabbers die vrij willekeurig in de gehele stad gebouwd zijn. De stad wordt nu grappend “het Windhoek van het Noorden” genoemd vanwege de vele onverwachte slagwinden die de gebouwen teweegbrengen.

 

Wordt vervolgd!

2 reacties
 1. In 2050 vier ik mijn 118de verjaardag klassiek op een wolk. Omlaag ziende stel ik vast, dat de Nederlandse kabinetten onder Rutte van ons land een keurig aangeharkte rijkeluistuin hebben gemaakt. Alle oorspronkelijke huizen van bewaring en gevangenissen zijn inmiddels verbouwd en in gebruik genomen als vakantieverblijven en open inrichtingen, waar werkschuwen onderdak vinden, indien ze overdag voor de gemeenschap de handen uit de mouwen willen steken. Het heeft internationaal de aandacht getrokken, dat de tallozen die in het begin van deze eeuw door de staat moesten worden onderhouden, omdat zij zich met religie en kunst bezig hielden, nu nuttig werk verrichten in de overgebleven zes grootstedelijke supermarkten en in de evenzovele enorme fabrieken waar koeien, konijnen, varkens, kippen, sprinkhanen en meelwormen als dagelijks voedsel voor de 20 miljoen Nederlanders duurzaam worden geproduceerd.
  Over één feit ben ik blij. Ooit probeerde een meneer Wilders Koningin Beatrix om te ruilen voor een President. Gelukkig zie ik nog steeds de Oranjevlag van het paleis Noordeinde wapperen in de koude wind. Ooit wilde ik dat Nederland een republiek zou worden. Die meneer Wilders heeft me bekeerd tot het geloof in het koningschap.

  Like

  • Zo de goden het willen vier ik in 2050 mijn 92ste verjaardag. Toekomstbeelden zeggen natuurlijk altijd veel meer over het heden dan over de toekomst. En het is goed mogelijk dat er tussen nu en dan heel veel ernstiger dingen gebeuren. En wat het koningshuis betreft: het lijkt me nog steeds logischer de koninklijke familie naar de Efteling te laten verhuizen, dan wonen ze tussen soortgenoten. Maar als Wilders wil dat Beatrix moet vertrekken, ben ik er deswege tegen.
   Er komen verder nog drie delen in dit feuilleton.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: