Spring naar inhoud

Op vakantie in Nederland in 2050! #3

8 februari 2012

De VVP werd opgericht toen de grote leider (met kleine letters, want hij was zo bescheiden) vermoord werd. Een aantal politici sloeg de handen ineen, veegde de brokstukken van de partij van de grote leider bij elkaar en verbond zich met renegaten van andere partijen die dat de moeite waard vonden.

De grote leider werd vermoord door iemand die geestelijk in de war was. De oppositie wees erop dat zoiets kan gebeuren wanneer je de geestelijke gezondheidszorg afschaft. De regering wees er echter op dat iemand wellicht geestelijk in de war mag zijn, maar daarom nog geen wapen hoeft te bezitten. Bovendien bleek de moordenaar, ene François Guyan, een buitenlander te zijn. Een Fransman weliswaar, maar toch. Er werd nog geopperd dat hij in Amsterdam te veel paddo’s had gegeten, maar het hele onderzoek naar Guyan is in het slop geraakt. Toen de VVP won op basis van de moord op de grote leider, werd fluks de doodstraf ingevoerd en zo kon Guyan ook zelf geen mond meer open doen.

De grote leider werd op het Buitenhof vermoord. En daar staat nu ook een standbeeld van hem. Iedere toeristische prospectus over Den Haag beveelt het monument van harte aan. Het zou de ziel van Nederland vertegenwoordigen. Nu was de grote leider zelf erg bescheiden en hij had ooit gezegd nooit een bronzen monument te willen, mocht hij komen te overlijden. Het monument is dan ook van gewapend beton met een glanzende kunststof coating, vandalisme-  en klimaatbestendig. Het is fris van kleur en de ooit zo fragiele grote leider staat er nu veel meer dan levensgroot. Hij houdt zijn linkerhand omhoog alsof hij een toespraak houdt en met de rechterhand wijst hij naar beneden, naar de plaats waar hij vermoord werd. Op zijn voorhoofd, onder zijn witte kuif, prijkt een rond, rood kogelgat, met enige rode spatjes eromheen en ook in het witte overhemd, net naast de fraai golvende stropdas is een rode wonde te zien. Volgens de overlevering werd de grote leider in hoofd en hart geraakt en werd het vaderland daarmee ook in hoofd en hart geraakt. Veel van zijn aanhangers dragen op de gedenkdag van zijn moord vaak nog rode opplakstippen op voorhoofd en hart. Het moet gezegd, het is een kleurrijk monument!

Verder valt er in Den Haag niet heel veel cultureel leven van enig niveau te onderscheiden. We zagen wat aankondigingen voor een concert in de vide van het stadhuis (de concertzaal en het danstheater zijn al lang omgebouwd tot een bejaardentehuis). Daar zou het Nationaal Symfonie Orkest (NSO) een concert geven. “Gezellig Klassiek in Den Haag!” stond er met grote letters boven de aankondiging. Met daaronder: “De Vijfde van Beethoven” en in iets kleinere letters daaronder “en Eine Kleine Nachtmusik”. Onder de wervende woorden stond nog “Klassieke muziek is voor iedereen, dus ook voor jou!” en daaronder een enorme lijst met sponsors.

Ons hotel heeft een gezellige bar, één van de weinige in Den Haag, en trekt daarom bijzonder volk. Daar troffen we één van de musici van het orkest en we vroegen hem of het concert de moeite waard was. “Och”, zei hij, “we spelen van de Vijfde Symfonie alleen het beroemde eerste deel, en dat zonder reprise. En na de pauze spelen we de Nachtmusik, ook zonder reprises, want die vinden we zelf ook saai”. Wij dachten dat dat wel een kort concert zou zijn. “Voor het publiek is het lang genoeg”, zuchtte de musicus.

“Maar spelen jullie dan ook wel eens iets langers of zo?” wilden wij weten. “Alleen in het buitenland, en dan alleen in provinciegaten want verder willen ze ons nergens hebben”.  We vroegen ons af wat het NSO dan verder te doen heeft. “Oh, genoeg hoor!” was het optimistische antwoord:”we doen alles en nemen alle schnabbels aan, dus we doen muziek voor reclame, muziek voor Hillywood, festival van het  levenslied, songfestival, homoparades, bruiloften, partijen en af en toe dus een concert als dit, voor kenners van klassieke muziek. “

We verslikten ons in ons bier en besloten niet naar het concert te gaan, maar we hadden toch nog wat vragen, wetende dat dit het enige symfonieorkest in Nederland is. Had de muzikant zich vergist toen hij het had over Hillywood? Nee, zeker niet! Nederland heeft in Hilversum namelijk tegenwoordig een hele sitcom industrie. Langdurige series laten de kijkers meeleven met het leven in werk, gezin en vrije tijd in Nederland zoals het hoort te zijn. Tegelijkertijd laat men ook zien hoe mensen terecht komen als ze het verkeerde pad op gaan of met vreemdelingen aanpappen. We waren blij te horen dat Nederland toch nog een behoorlijke culturele industrie heeft.

En dat van die homoparades stelde ons ook gerust dat Nederland nog steeds homovriendelijk is. “Ach ja”, zei de muzikant, “wat van die uitgedoste relnichten en een stelletje knuffelhomo’s is altijd leuk, maar..” en de muzikant ging nu fluisteren..”ze zeggen dat de gewone intelligente homo’s geramd worden door de KPN..”

We keken vreemd op. De KPN? Die verzorgde toch heel keurig telecommunicatie? Maar dat zagen we verkeerd. Díé KPN bestaat allang niet meer. Nee de KPN is een club, ooit begonnen als particuliere beveiligingsorganisatie, maar nu gelieerd aan de VVP, de regeringspartij. “Beveiliging met een Missie!” is daarom de spreuk van de KPN. Volgens onze informant, die nu zachtjes bleef praten, heeft de KPN een geüniformeerde tak en een afdeling in burgerkleding, een afdeling met ‘stillen’ die kunnen doen wat in uniform niet gedoogd zou worden. Zo hoorden wij dat zij ook betaald werden door het Ministerie van Volksgezondheid om het probleem van los lopende psychisch gestoorden op te lossen na het wegbezuinigen van de ggz. “En je kan zeggen wat je wil,” fluisterde de musicus, “maar het wérkt wél”.

Maar wat hebben die lui nu met de KPN te maken, zo vroegen wij ons af. “O”, zei de musicus luchtig,” KPN betekent KnokPloeg Nederland”.

 

Wordt vervolgd!

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: