Skip to content

Favorieten 22

14 maart 2012

Wekelijkse, persoonlijke keuze uit interessante artikelen, filmpjes etc. op het internet over kunst en andere belangrijke zaken.

Vorig jaar kwam Project Japan: Metabolism Talks van Rem Koolhaas en Hans-Ulrich Obrist uit. Een boek over de nog levende architecten van, wat Koohaas en Obrist noemen, de eerste niet-westerse avant-garde, de Japanse Metabolisten. Rem Koolhaas hield onlangs in New York een praatje over het boek en over zijn bewondering voor de Japanse architecten. Op Artinfo enige hoogtepunten van wat Koolhaas zei. En hij wimpelt niet alleen lof:” In the private sector, there is an automatic and inevitable element of competition that is introduced and imposed on the architects that simply erodes, in many cases, the basis of sympathy and friendship that could exist.” Lees het hier.

De Groene Amsterdammer zet gelukkig af en toe ook een artikeltje op het internet. Vorige week een interview met Charles Esche, directeur van het Eindhovense Van Abbe en als zodanig internationaal geprezen maar provinciaal miskend, en Ann Goldstein die bij gebrek aan een geopend museum nog niet geprezen of miskend kan worden. Beide laten hun gedachten de vrije loop over de toekomst van het moderne kunstmuseum. Esche over 1989 (Val van de Muur, begin van het world wide web) :”Toen zijn op een breed vlak veranderingen in gang gezet, waarvan het optreden van Mark Rutte, Halbe Zijlstra en Geert Wilders een symptoom is en zeker niet de oorzaak.” Lees het hier.

Fraai nieuws voor Leonardologen: onder meer naar aanleiding van de (op het computerscherm zeer fraai ogende) onlangs schoongemaakte kopie van de Mona Lisa in het Prado, denkt men met meer zekerheid een datering voor de oorspronkelijke Mona Lisa van Leonardo da Vinci vast te kunnen stellen. The Art Newspaper geeft hier de overwegingen.

Tyler Green (Modern Art Notes) heeft een interessant podcast-interview met Richard Serra, volgens Green “our greatest living sculptor”. Dat klinkt als een uitstervend ras, maar enfin, het interview is hier te beluisteren.

De Bosjesmannen of San zijn de oudste bewoners van zuidelijk Afrika. Helaas zijn ze gemarginaliseerd door later overheersende Bantoes en Europeanen. Leven in reservaten en culturele verarming werden hun deel. In Botswana lijken zij een slag gewonnen te hebben tegenover de regering. Maar wat is er nog precies te winnen voor de Bosjesmannen? Lees het verslag hier op Africa Review.

In Favorieten 21 (vorige week) verwees ik naar kunstenaar Marije Bijls weblog Drawing Beijing en haar avonturen in het kijken naar hedendaagse kunst in Peking. De bij het artikel horende plaatjes heeft ze inmiddels bijgevoegd. Bekijk ze hier en hier.

De Armory Show, de Biënnale van Venetië, straks weer de Documenta van Kassel, de bladen en het internet staan er vol mee. Maar wat is er te zien op de Vierde Biënnale van Marrakech en wat zijn de uitgangspunten daar? Lees het hier op het Frieze blog. (In Favorieten 9 verwees ik naar een interview met één van de curatoren Carson Chan op Art Info)

Onlangs opende kunstenaar Rens Krikhaar een nieuw blog, gewijd aan zijn werk. Een prettige zaak, want Rens is een productieve en verbeeldingrijke tekenaar, met verbluffende macht over materiaal en papier. Zie het hier.

 

Bertus Pieters

From → Uncategorized

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Volg

Ontvang elk nieuw bericht direct in je inbox.

Doe mee met 25 andere volgers

%d bloggers op de volgende wijze: