Skip to content

Favorieten #26

25 april 2012

Wekelijkse, persoonlijke keuze uit interessante artikelen, filmpjes etc. op het internet over kunst en andere belangrijke zaken.

John Cage, wie kent hem niet? Dat wil zeggen, wie heeft nooit van hem gehoord? Voor zowel de kundigen onder ons als de onkundigen biedt The New York Public Library nu een prachtig online archief over Cage en zijn werk. Manuscripten, uitvoeringen van zijn werk van toen en nu, diverse andere zaken, het is leuk brousen in het archief. En het wordt nog steeds aangevuld. Zie het hier.

Antonio Manfredi van het Casoria Museum voor Hedendaagse Kunst in Napels had het al aangekondigd: hij zou werk uit zijn museum gaan verbranden uit protest over hoe er wordt omgegaan met de economische crisis. Deze week is hij ermee begonnen. De BBC bericht er hier redelijk uitgebreid over. Gebrek aan Italiaanse flair verbiedt ons in Nederland dit soort acties en het is ook de vraag of het veel uit zou maken, maar de radicale symboliek spreekt boekdelen (!).

Protesten die wel wat uitmaken hebben we recentelijk gezien (en zien we nog steeds) in de Arabische Lente. Wat is de relatie met de kunst ter plekke? Op Art:21 deel 1 van een serie artikelen hierover. Lees het hier.

In Mali geen lente, maar een militaire staatsgreep en rebellie van de Toearegs. Die dreigen nu het noorden van het land te veroveren met veel oorlogsgekletter. Ook het legendarische Timboektoe lijkt niet veilig. UNESCO en de plaatselijke bevolking maken zich zorgen over de culturele erfenis van de stad, zoals Al Jazeera hieronder bericht.

Meer kunst en politiek. De Zweedse cultuurminister moest haar excuses aanbieden vanwege het aansnijden van een taart. Zie hier. De taart was gemaakt door de Zweedse kunstenaar Makonde Linde. Hieronder een interview met hem over het werk en het voorval.

Wie had dat ooit gedacht: Jean-Luc Godard commercieel. Zie hier beneden zijn commercial voor after shave. Uiteraard heeft het zwoele, jonge stel het over wat anders: over het nieuws over Palestina op de radio.

Bertus Pieters

From → Uncategorized

2 reacties
  1. Claude permalink

    Interesting! Specially the John Cage’s Archives. Thank you!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Volg

Ontvang elk nieuw bericht direct in je inbox.

Doe mee met 26 andere volgers

%d bloggers op de volgende wijze: