Skip to content

Favorieten #31

29 mei 2012

Wekelijkse, persoonlijke keuze uit interessante artikelen, filmpjes etc. op het internet over kunst en andere belangrijke zaken.

Vorige week berichtte ik over het schilderij The Spear van Brett Murray (zie de details in Favorieten #30). Je kunt stellen dat The Spear wat stof heeft doen opwaaien in Zuid Afrika. En het moet gezegd: het is misschien om jaloers op te worden hier in West Europa, dat één kunstwerk zoveel mensen op de been kan brengen. Het schilderij zelf is wellicht geen meesterwerk, maar die bewering brengt het al buiten zijn context, een context die Murray zelf gekozen heeft en die hoort bij het hedendaagse Zuid Afrika. Of….. hoort het misschien niet toch bij alle windstreken? Op Frieze blog geeft Sean O’Toole zijn kijk erop met een korte analyse van juist die context. Lees het hier.

Op Hyperallergic tracht Claire Breukel de zaak van verschillende kanten te bekijken, inclusief enige twijfels. Zie in dat artikel ook het e-news filmpje van het bekladden van het schilderij en het arresteren van de bekladderaars. Mij valt overigens op hoeveel geweld gebruikt wordt om de zwarte kladderaar te overmeesteren (door een zwarte beveiliger) en hoe keurig de blanke kladderaar in de boeien wordt geslagen. Heb ik het verkeerd, of spreekt dat boekdelen? Lees en zie het allemaal hier.

Tot slot nog een verslag van Times Live van de demonstraties tegen het schilderij. Mijns inziens een aardig idee van wat er kan gebeuren als individuele kunst gemeengoed wordt. Misschien een al te cynische – of zelfs te elitaire – uitspraak van mijn kant, maar lees het maar hier.
Het wachten is nu alleen nog op de mening van Murray zelf.

Ook politiek, ook censuur, maar dan nu in Duitsland. De Documenta in Kassel wil geen concurrentie in Kassel zelf. Of moet Kassel tijdens de Documenta dan als een strak geregisseerd Gesamtkunstwerk opgevat worden? Gregor Schneider en Stefan Balkenhol zijn in ieder geval niet welkom. Hoor hier de details.

Ook Christo en zijn evenknie Jeanne-Claude hebben hun tegenslagen gehad waar het projecten betrof die niet doorgingen. Op Tate Shots geeft Christo een korte en aardige toelichting.

In maart dit jaar overleed de legendarische Amerikaanse schrijver Harry Crews. Gary Hawkins maakte in zijn serie The Rough South een film over hem. In de Paris Review haalt Hawkins fascinerende herinneringen op over het ontstaan van de film. Lees het hier en zie er ook meteen de film.

Bertus Pieters

From → Uncategorized

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Volg

Ontvang elk nieuw bericht direct in je inbox.

Doe mee met 26 andere volgers

%d bloggers op de volgende wijze: