Skip to content

Favorieten #39

8 augustus 2012

Wekelijkse, persoonlijke keuze uit interessante artikelen, filmpjes etc. op het internet over kunst en andere belangrijke zaken.

Om met de deur in huis te vallen: We zijn nóg langer beschaafd dan we dachten. In Zuid Afrika zijn artefacten gevonden waarvan duidelijk is waar zij voor dienden en die 44.000 jaar oud zijn. Dat maakt ze tot de oudste, wat hun functie betreft, herkenbare artefacten die gevonden zijn en 20.000 jaar ouder dan eerder bekende voorwerpen. Zie verder, hier bij de BBC.

Om even in Afrika te blijven: Holland Cotter in de New York Times maakt zich zorgen over het Afrikaanse culturele erfgoed dat voortdurend bedreigd wordt door diefstal, desinteresse en vernieling, maar hij ziet ook mogelijkheden. Lees het hier.

Thomas Friel op Bad At Sports overpeinst zuchtend de zegeningen van de wegwerpmaatschappij en komt op het eind met een oplossing. Lees het hier.

Volgens een aantal mensen die er verstand van zeggen te hebben, is de wegwerpmaatschappij een belangrijke bron van geld en werkgelegenheid. Maar dan moet er wel verkocht worden en daar is reclame voor nodig. Salvador Dalí had goed door dat daar geld aan te verdienen was, al voordat wij echt massaal vrijwel alles weg gingen gooien. Hier is hij te zien in drie korte reclamespotjes voor Lanvin, Alka-Seltzer (op Dalí’s lijf geschreven, of liever: op een ander lijf) en Veterano. (Via Open Culture)

Jeff Koons, veel meer van onze tijd, maakt op een andere manier gebruik van de commerciële cultuur. Hier wordt hij geïnterviewd, in The Colbert Report, een satirisch programma. Koons neemt de gelegenheid te baat iets uit te leggen over zijn kunst en kunst in het algemeen en hij krijgt die gelegenheid verrassenderwijs ook. Hij doet het helder en met geduld. Zie het hier (embedden wil niet erg lukken) (Via Kunstbeeld)

Tot slot een compilatie van de filmpjes van Bas Jan Ader (het laatste filmpje is helaas niet compleet te vinden op Youtube) om drie redenen: 1. Hij werd zeventig jaar geleden geboren (in april); 2. Om een tegenwicht te bieden aan Trilogy of Failure van Julian Rosefeldt, momenteel te zien in Galerie West, hier in Den Haag; 3. Om persoonlijke redenen.

Bertus Pieters

From → Uncategorized

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Volg

Ontvang elk nieuw bericht direct in je inbox.

Doe mee met 25 andere volgers

%d bloggers op de volgende wijze: