Spring naar inhoud

Villa Corona

22 maart 2020

Werk van Kamala Ibrahim Ishag; plaatje van website Prins Claus Fonds – https://princeclausfund.org/news/women-in-crystal-cubes

Beste Villa-lezer,

Het spreekt dat er momenteel bitter weinig tentoonstellingen te reviewen zijn. Niet alleen de musea zijn gesloten, ook de galeries sluiten zoetjesaan allemaal. Dat is niet alleen begrijpelijk, het is ook noodzakelijk. Dus voorlopig geen essays over actuele zichtbare kunst in besloten ruimtes. Het was de bedoeling dat er nog een review zou komen over de tentoonstelling met werk van Kamala Ibrahim Ishag (1939) bij het Prins Claus Fonds in Amsterdam, en als groot liefhebber van het werk van Caravaggio en Bernini zou ik graag nader zijn ingegaan op de tentoonstelling in het Rijksmuseum. Ook hier in Den Haag wachtte nog een en ander op een gretige en kritische blik, zoals bijvoorbeeld de huidige tentoonstellingen bij West.

Zoals het er nu uitziet, lijkt alles gesloten tot begin april. Het is echter goed mogelijk dat dat nog te optimistisch is gedacht. De pandemie zal voorlopig nog niet onder controle zijn. Het virus heeft onder andere als eigenschap zich niet aan data te houden, zoals het zich aan geen enkele menselijke wens of voorwaarde houdt. Iedereen die nu denkt dat dit of dat toch moet kunnen, of dat dit of dat toch overdreven is, komt bedrogen uit, want ook daaraan heeft het virus geen boodschap. Niet dat het er schijt aan heeft, het heeft er in het geheel geen gevoel bij. Het heeft slechts een reden: het wil zijn bestaan door vermenigvuldiging voortzetten en overleven door te woekeren. In feite wil het niets anders dan wat wij zelf willen, wanneer het eropaan komt. Het heeft geen minister-president om landelijke maatregelen te treffen ter overleving, het leeft er gewoon naar hartenlust op los, en zelfs dat niet, want het heeft er geen enkel gevoel bij. Het virus laat het meest basale leven zien: overleven ten koste van alles, zonder gevoel, ethiek, esthetiek, politiek of filosofie. Het maakt het virus ook geen moer uit of de maatregelen die door regeringen genomen worden goed, verkeerd, kapitalistisch, democratisch, redelijk, rechtvaardig of onrechtvaardig zijn. De Nederlandse maatregelen worden in het buitenland, maar ook hier en daar binnenslands, fel bekritiseerd. Echter, beleid maken ten aanzien van een onberekenbaar virus is voor een groot deel wandelen in niemandsland. Het is aan een ieder om kritisch te blijven en te zien wat de uitkomsten zijn van de maatregelen die, naar het zich laat aanzien, volstrekt te goeder trouw en op basis van deskundig advies genomen worden. De pluimen kunnen echter pas uitgedeeld worden als alles zo goed als uitgeziekt is en niemand willens en wetens is benadeeld, en dat zou wel eens langer kunnen duren dan de geplande luttele weken. Ook wanneer de werking van het virus over afzienbare tijd zou gaan afnemen, dan nog zijn we er niet vanaf. Zelfs in het volstrekt hypothetische geval dat het virus in Nederland teruggedreven is in zijn hok, zal het zich van dat hok niets aantrekken en zullen er restricties zijn ten aanzien van delen van de wereld waar het virus nog niet uitgewoed is. Zo staat het in een groot aantal andere landen pas op doorbreken.

Wat dat allemaal gaat betekenen voor de kunst is uiteraard zo duidelijk als koffiedik, hoewel enige prognoses hier en daar al gemaakt worden. Inhoudelijk zal het ongetwijfeld impact hebben, want dit niemandsland is ook voor kunstenaars een compleet nieuwe ervaring.

Tot zover het coronavirus. Betekent een en ander nu ook dat er voorlopig even niet meer geschreven gaat worden in Villa La Repubblica? Misschien. Maar er is nu wel meer tijd voor studie en wellicht voor een of meer artikelen van meer algemene aard. Aan de inzet ligt het niet. Een ding weten we zeker: dit zal allemaal weer voorbij gaan. Of de wereld er dan dusdanig anders uit zal zien, dat dat ook sociale en politieke consequenties gaat krijgen, ten goede of ten kwade, zullen we beleven, hoewel het ook goed is te beseffen dat een ieder daar zelf een rol in heeft. Dus: houd het hoofd koel, wees kritisch en vooral: zorg dat je gezond blijft. Dan zien we elkaar gauw weer terug.

Bertus Pieters

From → Uncategorized

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: