Spring naar inhoud

Keurig en bescheiden. Voorhout Monumentaal 2021; Lange Voorhout, Den Haag

31 mei 2021
Vooraan: Werk van Rinus Roelofs

Eindelijk is er dan weer een zomerse sculptuurtentoonstelling op het Haagse Lange Voorhout! Misschien is dat een reden om tevreden te zijn, immers, alles is veel voor wie niet veel verwacht. Domweg gelukkig op het Lange Voorhout, zogezegd. Het is echter de vraag of deze tentoonstelling tegemoet komt aan de potentie van deze stad. Den Haag heeft zich in de loop van deze eeuw gemanifesteerd als een kunststad, waarin wordt nagedacht over sculptuur en kunst in de openbare ruimte. Kunst in het algemeen en sculptuur in het bijzonder heeft de neiging de omgeving waarin ze zich bevindt te beïnvloeden. Soms bijna onopgemerkt, soms rigoureus, vaak zo’n beetje ertussenin. Die laatste variant is de meest voorkomende, helaas. Ja, helaas, want het “zo’n beetje ertussenin”  heeft de neiging iedereen tevreden te willen stellen, stelt daarbij deswege niemand tevreden, en staat dus eigenlijk alleen maar in de weg. Het is of de Nederlandse sculptuur daar sowieso een beetje een handje van heeft: gematigdheid, bescheidenheid. Mooie eigenschappen, maar niet voor de kunst. Nederland is geen land van marmer en grote rotsen. Wie nu over het Lange Voorhout wandelt – of flaneert, want dat doe je in Den Haag – komt een aantal beelden tegen op gepaste afstand van elkaar, soms een beetje ondeugend ín het pad, zodat je er als flaneur wel omheen moet lopen. Overigens staan ze keurig in het gelid. Er zijn wat moderne en postmoderne naklanken; je loopt er langs en hebt een beschaafde conversatie met je medeflaneur. Je zegt dat je dit of dat toch best leuk vindt, of bijzonder aardig, misschien ook heel raak, dat soms het middaglicht zo fraai valt op dit of dat beeld en daarna kun je je dan weer geheel ontspannen wijden aan waar de dagelijkse plichten je toe roepen.

Vooraan: werk van André van Lier

De lindelaan van het Lange Voorhout wordt nu aan iedere zijde geopend door een toepasselijk beeld: aan de Eschermuseumkant door een fraai beeld van Rinus Roelofs, en aan de Kneuterdijkzijde door een monumentaal werk van André van Lier. Die werken fungeren uitstekend als sluiting van een gebied waarbinnen zich een refugium van beschaving bevindt.

Joncquil: Le moule qui rit

De titel van deze manifestatie onder auspiciën van het meest Haagse van alle kunstinstituten, Pulchri Studio, is Voorhout Monumentaal 2021 en de bedoelingen zijn goed, wat dat betreft. De sculpturen zijn ook bepaald niet slecht. Ze staan er keurig te zijn, niet meer en niet minder, en daar zit meteen het probleem. Na alle artistieke ontwikkelingen in deze stad die altijd maar teruggedreven worden naar hun eigen honken, omdat we onszelf hebben wijsgemaakt dat het publiek er toch niet in geïnteresseerd zou zijn, staan hier dan een aantal sculpturen, keurig op hun plek, best wel sympathiek en interessant te zijn. De genoemde monumentaliteit is keurig en bescheiden en wil niet verder reiken dan de plaatsen die de werken toegewezen hebben gekregen.

Ewerdt Hilgemann: Double

Er zijn eigenlijk maar twee werken die de keurigheid van het geheel ondergraven, en dat zijn meteen ook de twee interessantste werken: Le moule qui rit van Joncquil, en Double van Ewerdt Hilgemann. Niet dat de rest niet goed is. De andere sculpturen zijn ook allemaal gemaakt door eerbare vaklieden en overtuigde kunstenaars die een behoorlijke plaats onder de zon verdienen,  maar helaas, zij verzuipen in de keurigheid van het geheel. Kom aan kunstenaars! De kunst is toch meer dan een lindelaan van goede smaak? Laat het Lange Voorhout een volgende keer uit z’n voegen barsten, en laat je geen plaats toewijzen, maar neem een plaats in!

André van Lier: Hexametrisch vouwlijnensysteem

Nu je toch tot hier gekomen bent: blijf op de hoogte en neem een abonnement (zie rechtsboven op deze pagina)

(Klik op de plaatjes voor een vergroting)

(Alle links openen in een nieuw tabblad)

Bertus Pieters

Zie voor meer plaatjes: https://villanextdoor2.wordpress.com/2021/06/05/art-in-corona-times-73-voorhout-monumentaal-2021-lange-voorhout-the-hague/

VILLA LA REPUBBLICA IS NIET VERANTWOORDELIJK VOOR EVENTUELE ADVERTENTIES OP DEZE PAGINA!!

One Comment
 1. Tanja Smit permalink

  Hoi Bertus,

  Leuk weer een blogpost van je te lezen en, zoals ik van je gewend ben, de spijker weer eens op zijn kop.

  Hartelijke groet! Tanja

  >

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: