Spring naar inhoud

15 jaar Villa La Repubblica, waarvan 10 jaar villalarepubblica.wordpress

5 oktober 2021
Rome, Villa Giulia

Vandaag tien jaar geleden stapte Villa La Repubblica over op WordPress en verscheen daarmee voor het eerst in haar huidige vorm. Daarvoor bestond ze al dik vijf jaar bij Blogspot/Blogger. Vanaf 2011 concentreerde de Villa zich structureler op reviews van tentoonstellingen, waarbij de toevoeging *over andere belangrijke zaken* een uitwijkmogelijkheid naar andere onderwerpen openhield. Dat laatste is eigenlijk overbodig, kunst gaat immers overal over.

Velen vragen zich af waar de naam vandaan komt. Dat zit als volgt: Aan het begin van deze eeuw organiseerde ik een aantal tentoonstellinkjes in mijn huis/atelier. De ruimte had daarvoor wel een naam nodig. Daar Den Haag de residentie is van het koninklijk huis leek een naam die een beetje klonk als *Viva la repubblica* mij voor de hand liggend. Om in Italiaanse stijl te blijven, werd dat dus Villa La Repubblica. Drukke werkzaamheden buiten de actieve wereld van de kunsten noopten mij echter het organiseren van tentoonstellinkjes te beëindigen, maar de naam was geboren en bleef voortbestaan in een blog. Toen ik genoemde drukke werkzaamheden verliet en kunstgeschiedenis ging studeren, werd het schrijven over kunst allengs serieuzer. Dat maakte de overstap naar een nieuw blog van belang, mede daar Blogspot overgenomen werd door allesvreter Google, ieders huisdier, waaraan ik dier dagen een grondige hekel had (dat heb ik nog steeds, maar het is vrij zinloos daar verder energie aan te besteden). Zo werd het huidige blog geboren.

Inmiddels is de animo voor het lezen over kunst blijkbaar wel afgenomen. Niettemin is er nog steeds zowel een vaste als een wisselende schare van lezers, die, merk ik via mijn sociale contacten, toch altijd groter blijkt dan ik in mijn pessimistische gedachten meen waar te nemen. Bovendien vind ik gewoon dat er meer geschreven moet worden als er minder gelezen wordt. Je moet statistici gewoon voor problemen stellen, wat dat betreft.

Zo’n 10- à 15-jarig bestaan is natuurlijk een heuglijk feit, dat eigenlijk gevierd moet worden. Op het moment heb ik er nog niet over nagedacht hoe en of ik dat ga doen. Dus voorlopig blijft het gewoon: de blik vooruit. De volgende review is alweer in de maak, zoveel is zeker, en er zijn ook plaatjes voor satelliet Villa Next Door.

Intussen dank ik ieder voor de aandacht, maar vooral voor de aandacht die je als lezer hebt voor de kunst. Lezen betekent niet alleen kijken naar kunst maar ook nadenken over kunst en zorgen dat op die manier de beelden die je gezien hebt, of gaat zien, blijven leven, ergens onder je schedeldak tussen alle dagelijkse beslommeringen door.

Tot de volgende review!

Bertus Pieters

Nu je toch tot hier gekomen bent: blijf op de hoogte en neem een abonnement (zie rechtsboven op deze pagina)

(Klik op de plaatjes voor een vergroting)

(Alle links openen in een nieuw tabblad)

Bertus Pieters

VILLA LA REPUBBLICA IS NIET VERANTWOORDELIJK VOOR EVENTUELE ADVERTENTIES OP DEZE PAGINA!!

From → Artikelen

9 reacties
 1. Tanja Smit permalink

  Ha Bertus,

  Van harte gefeliciteerd!!!!! Ja hoor, je wordt zeker gelezen, in ieder geval meestal (alleen niet als het even echt te druk is met lessen, administratie of andere onzin ;-)) door mij en met veel plezier. Moest nu ook weer erg lachen om die zin waarin je schrijft dat wanneer er minder gelezen wordt er juist meer geschreven dient te worden. That’s the spirit!!!! Zet ‘m op en ga zo door.

  Hartelijke groet, Tanja

  >

  Like

 2. Mirjam Westen permalink

  Van harte gefeliciteerd met het jubileum!!

  Like

 3. gerriebrustbijmolt permalink

  Goede redenen te over in je tekst om trots te zijn op je creatie. Ik ben er blij mee!

  Groet, Gerrie

  Like

 4. Ha Bertus,
  mooi om te lezen, je wordt al net zo’n dinosauriër als ik. Wat het belang van schrijven over kunst betreft ben ik het helemaal met je eens. Ik weet niet echt of er nou zo veel minder gelezen wordt. Het wordt anders gedaan, maar daar zullen we het nog een keer over hebben. Voor nu van harte gefeliciteerd en keep up the good spirit!

  HG
  Kees

  Like

 5. Jane Huldman permalink

  Hi Bertus, wat geweldig. Dat is een dikke felicitatie waard. Ik lees jou graag en zal dat blijven doen. Hopelijk plak je er nog heel wat jaren aan vast. Ik kijk er naar uit!
  Warme groet! Jane

  Like

 6. Gefeliciteerd Bertus, je schrijft goed, weiter so! Een bijdrage voor Elders (reflecties bij een foto bijv.) welkom !

  Diederik

  Like

 7. Bertus! Wat een rijk feest. Ik laat me graag door je meevoeren tot de grijns, de beloning: nu je toch tot hier gekomen bent… en ja hoor; daar kom ik altijd uit! Dank voor het lenen van je scherpe ogen.
  De kop is er af…

  Like

 8. Van harte gefeliciteerd Bertus, je hebt een geweldige staat van dienst. Ik lees je artikelen altijd met grote aandacht en steek er heel veel van op. Richtinggevend. Top ‘schrijfsels’!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: